16 SORUDA DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ
1. BU OKULUN 2018, 2019, 2020 YILI KONTENJAN VE SIRALAMA BİLGİLERİ NELERDİR?
2. ÜNİVERSİTENİN KAMPÜS DURUMU NEDİR?
Üniversitede iki adet kampüs bulunmaktadır: Kuzey kampüs ve Güney kampüs. Hukuk fakültesi Kuzey kampüste yer almaktadır. Yüksekokul ve bölüm binaları, derslikler, konferans salonları, birden fazla yurt, kafeteryalar, büfeler, bankamatikler ve birimlere kadar ihtiyacınız olabilecek her şey bulunmaktadır. Hayat genellikle kampüs içerisinde geçmektedir. Çok fazla yeşil alana sahiptir ve kampüs içerisinde, kampüsler arası geçiş ve kampüs dışıyla bağlantıyı sağlayacak okulun ring servisleri bulunmaktadır. Kampüste sportif faaliyetler açısından stadyum, basketbol ve voleybol sahaları, tenis cortu, halı saha ve kampüs dışında olmak üzere EMU Beach Club’ı mevcuttur. Ayrıca kuzey kampüs içerisinde Aktivite Merkezi, gösteri salonu ve araştırmalarınız açısından sürekli ulaşım sağlayabileceğiniz yetkin ve büyük bir kütüphanesi bulunmaktadır. Kampüs içerisinde devlet yurtları ve özel yurtlar mevcuttur. Sosyal tesislerinden ve Tabldot restoranından aylık ya da yıllık kayıt yaptırarak yararlanmak mümkündür. Hukuk fakültesi derslerinin çoğu kendi fakültesinde verilmektedir. Çok nadiren Central Lecture Hall ve Mühendislik Fakültelerinde dil eğitimleri devam etmektedir.
3. FAKÜLTENİN FİZİKİ İMKÂNLARI NELERDİR?
Eğitim-öğretim hayatına 1996-1997 akademik yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile iş birliği içerisinde başlayan ve bu iş birliğini halen sürdürmekte olan DAÜ Hukuk Fakültesi'nde lisans programı dört yıl ve öğrenim dili Türkçe’dir. Zorunlu İngilizce hazırlık uygulaması bulunmayan DAÜ Hukuk Fakültesi, öğretimini esas olarak Türk Hukuku'na dayandırırken, Türkiye'deki Hukuk Fakültelerinin programları ile büyük ölçüde örtüşen bir eğitim sağlıyor. Ayrıca, mesleğini KKTC'de icra etmek isteyen öğrenciler için KKTC Hukuku'na da gereken ağırlık ve önem veriliyor. Güncel hukuk alanlarıyla ilgili çok sayıda seçmeli derse de programda yer veriliyor. Öte yandan, programda İngilizce ve özellikle Hukuk İngilizcesi ayrı bir önem taşıyor. Bu bağlamda, birinci ve ikinci sınıflarda diğer Hukuk Fakültelerine oranla daha yoğun bir yabancı dil öğretimi gerçekleştiriliyor. İngilizce bilgisi ileri düzeyde olan öğrencilerinin, uluslararası bir sınav olan ve İngilizce konuşulan ülkelerde hukuk alanında meslek icra etmek için başarılması zorunlu bulunan TOLES sınavına hazırlanmalarını sağlamak amacıyla İngilizce seçmeli derslere de programında yer veriyor. Hukuk fakültesi binası kuzey kampüsün bütün noktalarına ulaşabileceğiniz yerin tam ortasında bulunmaktadır. Fakülte 3 katlıdır ve içerisinde kurgusal mahkeme salonu, kütüphanesi, sunum sınıfı, bilgisayar laboratuvarı ve kantini bulunmaktadır. Ayrıca büyük bir bahçeye ve otoparka sahiptir.
4. FAKÜLTENİN NOT SİSTEMİ NEDİR?
Fakültenin not sistemi dönemlik sistemdir. %30 vize ve %70 final oranı uygulanmaktadır fakat final sınavlarında 35 puan barajı bulunmaktadır. Final sınavından öğrencilerin minimum 35 puan alarak dersi geçmesi esası uygulanmaktadır. 1.sınıfta dönemlik 6, 2.sınıfta dönemlik 8, 3.sınıfta dönemlik 9 ve 4.sınıfta dönemlik 10 ders verilmektedir. Fakülte eğitim hayatımız boyunca toplamda 66 ders almaktayız. Fakültemizde 4.5 yıl süreyle tam burslu eğitim ayrıca Öğretmen-TSK mensubu ailelerin çocuklarına %25 burs imkanı sağlanmaktadır. Hukuk Fakültesi açısından herhangi bir tercih sırası indirimi bulunmamaktadır. Lisans veya önlisans programlarında eğitim alan kardeşlerden kıstaslara uygun ilk iki kardeşin her biri için %25, üçüncü ve daha sonraki kardeşler için %75 öğrenim ücreti indirimi uygulanır. Burs, öğrencinin yerleştirildiği programın normal eğitim süresi kadardır.
5. FAKÜLTEDEKİ ÖĞRETİM GÖREVLİLERİNİN AKADEMİK DURUMU NEDİR?
DAÜ Hukuk Fakültesi, kadrosundaki tam zamanlı öğretim üyelerinin yanı sıra, çoğunluğu Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden olmak üzere, Türkiye'nin önde gelen hukuk fakültelerinin öğretim üyelerinden ve dünyanın ilk ve en eski üniversitesi Alma Mater Studiorum Bolonya Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin öğretim üyelerinden oluşan son derece güçlü bir öğretim üyesi kadrosuna sahiptir.
6. NORMAL ÖĞRETİM İLE İKİNCİ ÖĞRETİM ARASINDA HOCA FARKI VAR MI?
İkinci öğretim bulunmamaktadır.
7. ÖĞRENCİLER İLE HOCALARIN İLETİŞİMİ NASIL?
Öğrenciler sınıfta söz alabilmekte ve her zaman çekinmeden soru sorabilmektedir. Ders dışında da iletişimleri oldukça fazladır.
8. FAKÜLTEDE SOSYAL VE AKADEMİK ALANDA ETKİNLİK, FAALİYET VB. OLUYOR MU? BU ANLAMDA AKTİF Mİ?
Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin bahar şenlikleri kapsamında yaklaşık 1.5 ay süren bir hem akademik etkinlikleri hem de sosyal faaliyetleri oluyor. Bu faaliyetler ilk önce yetkin kişilerin konferanslarıyla ve çeşitli öğrencilerin üniversiteyi ziyaret etmesiyle başlayıp son dönemde çeşitli festivallerle kapanıyor. Doğu Akdeniz Üniversitesi festivalleriyle ünlü bir üniversitedir. Öğrencilerine çeşitli eğlence ve öğrenim imkânı sunmaktadır.
9. ÜNİVERSİTEDEKİ FESTİVAL, KONSER, GÖSTERİ, TİYATRO VB. ETKİNLİKLER NE SIKLIKLA YAPILIYOR?
Bahar şenlikleri kapsamında öğrencilerin hepsine ücretsiz festival, konser, gösteri ve tiyatro imkânı sağlanıyor. Bahar şenlikleri haricinde de 1 yıllık eğitim içerisinde bu kapsamda en az 5 faaliyet gerçekleşiyor. Bünyesinde birden fazla ulustan öğrenci bulunduran Doğu Akdeniz Üniversitesi öğrencilerin uluslarının kutladığı özel günlere de çok önem verip her türlü imkanı sağlamaktadır.
10. ŞEHRİN SOSYAL VE SPORTİF ANLAMDA İMKÂNLARI NELERDİR?
Kampüs içerisindeki Lala Mustafa Paşa Spor Sarayı Spor Bilimleri Fakültesi’ne aittir ve diğer öğrencilere cüzi bir miktarda 7/24 hizmet vermektedir. Açık hava ve kapalı hava spor salonları mevcuttur. Kişisel imkanlar dahilinde kampüs içerisinde ve dışında sosyal ve sportif anlamda başvurabileceğiniz ücretli aktiviteler mevcuttur.
11. ŞEHİRDEKİ YURT İMKÂNLARI YETERLİ Mİ?
Kampüs içerisinde ücretsiz KYK yurdu, uygun ücretli yarı özel öğrenci yurtları bulunmakta ve birden fazla özel yurt hem kampüs içerisinde hem de kampüs dışında hizmet vermektedir.
12. ŞEHİRİÇİ ULAŞIM NE DURUMDA?
Kampüs şehrin göbeğinde bulunmaktadır, yine de şehre okulun ring servisleriyle ulaşım sağlanabilmektedir. Bunun dışında şehir içinde ticari taksilerle ulaşım sağlanmaktadır. İlçeler arası geçişte ise belirli saatlerde faaliyet gösteren otobüsler bulunmaktadır.
13. FAKÜLTEDE DİL EĞİTİMİ VEYA HAZIRLIK VAR MI?
Hukuk fakültesinin eğitim dili Türkçedir bu yüzden hazırlık eğitimi bulunmamaktadır. İlk iki sene boyunca Hukuk İngilizcesi dersleri verilmektedir bundan sonraki süreçte öğrencilerin dil imkanlarını geliştirmesi ve uluslararası kariyer hedefleri için isteklerine bağlı TOLES eğitimi sağlanmaktadır.
14. FAKÜLTENİN ULUSAL VE ULUSLARARASI BURS, ÖĞRENCİ DEĞİŞİMİ VS. İMKÂNLARI NELERDİR?
Doğu Akdeniz Üniversitesi ve Alma Mater Studiorum Bolonya Üniversitesi (UniBo) Hukuk Fakülteleri arasında 2015 yılında imzalanan iş birliği protokolü çerçevesinde DAÜ Hukuk Fakültesi öğrencileri dünyanın ilk ve en eski üniversitesi olan Bolonya Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden ders alıyorlar. Sadece DAÜ Hukuk Fakültesi öğrencilerine tanınan bu olanak, çok sayıda hukuk öğrencisinin katılmak istediği bir değişim programı haline gelmiştir.
15. NEDEN BU FAKÜLTEYİ TERCİH ETMELİLER?
DAÜ Hukuk Fakültesi mezunlarına tanınan iş olanakları ulus bünyesinde ve uluslararası alanda oldukça geniştir. DAÜ Hukuk Fakültesi mezunları, yarışma sınavlarında başarılı olmak ve mesleğin icrası için gereken bazı koşulları yerine getirmek suretiyle, kamu veya özel sektörün her alanında rahatlıkla iş bulabiliyor. Türkiye'de ve KKTC'de, avukatlığın yanı sıra hakim, savcı ve öğretim üyesi (akademisyen) olarak mesleklerini icra etmekte olan çok sayıda DAÜ Hukuk Fakültesi mezunu bulunuyor. Mezunlar ayrıca, kaymakamlık başta olmak üzere kamu yönetiminde her kademede yöneticilik yapabilirken; sermaye piyasası ve bankacılık alanlarında uzmanlık, müfettişlik gibi üst düzey görevlere gelebiliyor. Ve bu özellikleri Kıbrıs’ta hukuk okumak tepkilerinin yersiz olduğunun kanıtıdır. Özellikle uluslararası kariyer hedefleyenlerin gönül rahatlığıyla hayallerini gerçekleştirecek basamaklarından ilkini oluşturmaktadır.
16. OKULUNUZ ONLİNE EĞİTİM SÜRECİNİ NASIL YÖNETTİ?
DAÜ Hukuk Fakültesi pandemi sürecini güzel yönetti. Gerek canlı derslerle gerekse video kayıtlarla dersler işlendi. Öğretim üyelerinin her biri öğrencilerinin yanında, bizlere farklı bakış açısını kazandıracak, derste ilgimizi çekecek sorularla dersleri işlemektedirler. Siyasi veya dini kimliklerini bırakarak dersi anlatmaktadırlar. Her düşünceye saygı göstermektedirler. Bize en başından beri hukuk devleti ilkesini çok iyi benimsetmeye çalıştılar.